Otpadna vozila zauzimaju ogromne površine na deponijama i predstavljaju rizik po životnu sredinu zbog opasnih materija koje vremenog mogu da iscure u zemljište, vodu i dospeju u hranu koju jedemo.

Iako je proces reciklaže otpadnih automobila komplikovan zbog raznovrsnosti materijala i delova koji se koriste za njihovu izradu, 80% gotovo svakog vozila može da se reciklira. To znači da u svakom odbačenom automobilu postoje neiskorišćeni resursi, sa potencijalom za nastanak novih sirovina!

A šta se dešava kada donesete stari automobil u naše postrojenje za reciklažu?

Reciklaža automobila počinje uklanjanjem delova. Nakon uklanjanja delova, oni se razvrstavaju u opasan i neopasan otpad, a školjka automobila se prevozi do šredera u kojem se vrši mlevenje i ekstrakcija obojenih metala, kablova, plastike, gume, stakla. U reciklažnom centru u Kraljevu nalazi se jedini pravi šreder u Srbiji, te spadamo u operatera koji mogu da vrše otkup i tretman reciklaže otpadnih vozila!

Delovi automobila koji se recikliraju su gume, šoferšajbne, čelik, gvožđe, felne, gumice, sedišta, razni obojeni metali.

Jedan automobil ima nekoliko stotina kilograma materijala koji mogu da se recikliraju uključujući aluminijum, bakar, čelik i staklo.

Čelik predstavlja 50% materijala koji se dobiju recikliranjem automobila.

Reciklaža katalizatora automobila je veoma bitna jer oni sadrže plemenite metale kao što je platina.

Kako se odvija reciklaža automobila i otpadnih vozila?

Kada vozila zbog starosti ili neispravnosti završe u pogonima za reciklažu automobila, prolaze kroz nekoliko procesa:

Reciklaža automobila počinje razdvajanjem otpada. Razdvajanje opasnog od neopasnog otpada: tečnosti kao što su ulje, kočiono ulje, antifriz i freon se odvajaju i skladište u skladu sa propisima.

Neopasan otpad nakon toga nastavlja svoj put reciklaže…

Selekcija neopasnog otpada: školjka automobila, gume, gumice i sl. se sortiraju kako bi se dalje reciklirali.

Šredovanje odnosno mlevenje metala, obojenih metala, guma i stakla.

Nakon reciklaže vozila nastaju nove sirovine od kojih može da se dobije veliki broj novih proizvoda.

Postoji mnogo razloga zašto je reciklaža automobila i otpadnih vozila važna, a ovo su neki od njih:

Štednja prirodnih resursa: reciklaža otpadnih i havarisanih vozila smanjuje potrošnju prirodnih resurse kao što su gvožđe, alumunijum i bakar, smanjivanjem njihove proizvodnje iz ruda i utiče na zaštitu životne sredine.

Očuvanje prirode: smanjenje proizvodnje metala iz ruda smanjuje rudarske aktivnost i negativne uticaje na životnu sredinu, zagađenje vode, vazduha i zemljišta.

Smanjenje emisije ugljen dioksida: proizvodnja novih sirovina za automobile utiče na povećanu emisiju gasova staklene baste, dok reciklaža zahteva mnogo manju potrošnju energije.

Smanjivanje površine deponija: Otpadna vozila zbog svoje zapremine zahtevaju ogroman prostor za skladištenje, a reciklažom se usitnjavaju na sitne sirovine koje se dalje koriste u proizvodnji novih proizvoda.

Manja potrošnja energije: Reciklaža jednog automobila uštedi energiju koja može da snabdeva jedno domaćinstvo električnom energijom tokom cele godine.

Ekonomska korist: Ukoliko posedujete otpadno vozilo i kontaktirate nas sa željom da ga prodate zaradićete novac koji bi vam inače stajao u garaži ili na parkingu.

Osim gorenavedenih razloga koji ukazuju na to da je reciklaža automobila ekološki najprihvatljivija opcija, važno je znati da ćete i zaraditi u procesu! Steel Impex nudi najbolje cene za otkup otpadnih i havarisanih vozila. Pozovite nas za dodatne informacije.

0 tona

Kapacitet za skladištenje PET ambalaže u svim našim centrima iznosi 3.000 tona godišnje.

0 tona

U 2021. godini zahvaljujući reciklaži ambalažnog otpada, proizvedeno je 1.467 tona manje CO2.

0 lokacije

Tri centra za tretiranje reciklažnog i drugog otpada na teritoriji Republike Srbije.

0 kW

Snaga solarne elektrane za napajanje kompletnog pogona u Kraljevu iznosi 550kW.

0

Ukoliko se pravilno odlaže i tretira, PET ambalaža može da se reciklira neograničen broj puta.

Želite li da dobijate najnovije vesti iz oblasti reciklaže, ali i o našoj kompaniji?

Prijavite se za Newsletter